Kunstnere

21. oktober 2015

Her kan i læse mere og finde links af de optrædende kunstnere under festivalen

 

Alheimurinn (GL+N)

En performativ installation der gennem bevægelse illustrerer helheden af universet og de grundlæggende egenskaber, som tilsammen karakteriserer og betinger dets kvalitet.  Bevægelser der i samarbejde med lys og rum udtrykker universets væren. Ved hjælp af et uddrag fra Lawrence Krauss’ foredrag, er dette et forsøg på at formidle universets ufattelige størrelse. Tag med på en rejse hvor lyset er “alt” og ingenting er noget.

Koreograf & Dansere: Sara Christine Einbu & Alexander Montgomery-Andersen
Koncept: Alexander

Bellgate People (S)

Bellgate People er et band fra Göteborg, som består af medlemmerne: Olov Stadell, Anton Ericsson, Daniel Youngström, Christopher Larsson og David Wirzén. De har spillet sammen siden 2011 og har en masse koncerter i bag sig. Sidste år spillede de til Arctic Sounds Festival i Sisimiut. Koncerten vil blive efterfulgt med åben jam for alle.

Foredrag: De økonomiske følger af skrivning, trykning og forlagsvirksomhed  (IS)

Ágúst Einarsson taler om de økonomiske følger af skrivekunsten og tager Island som eksempel. Ágúst Einarsson er professor emeritus ved Universitetet i Bifröst og tidligere rektor ved det. Han har længe været professor ved Islands Universitet, medlem af Islands Alting og har haft en ledende rolle i fiskerivirksomheder i Island. I sit indlæg taler Ágúst Einarsson om skrivekunstens store betydning, blandt andet for små samfund som Færøerne, Grønland og Island. Han belyser også skrivekunstens særstilling, og dens position i europæisk sammenhæng. Han fortæller om forlagsvirksomhed i Norden og omkostninger ved udgivelse af bøger i international sammenhæng. Skrivekunst bidrager til Islands nationalprodukt med 1,5% hvilket er en betragtelig andel. Ágúst Einarsson argumenterer for at man skal værne specielt meget om små nationers sprog, og det gælder blandt andet islandsk og grønlandsk. Arrangementet er arrangeret af Kalaallit Atuakkiortut – Grønlands Forfatterforening.

Jon G Lør (DK)

Når Jon G. Lør er løs i byens gader, er det ikke til at forudsige, hvad der sker. Jon er god gammeldags gøgler, uddannet af sit publikum på Strøget i København og andre europæiske storbyer. Han er en mester i jonglering, balance og comedy samt i at bruge de situationer, der opstår i sin performance. Ud over at lave shows og “walk-around underholdning” vil Jon også holde foredrag for byens unge om, hvordan det er at være “en fri fugl” og skabe sit eget job.

Artist-talk: Karen Thastum

Karen Thastum fra Kunstgruppen TURA YA MOYA, der er bekendt i Grønland for deres flotte projektioner bl.a. ved projektet NIPI & QAAMASOQ saga, vil fortælle om gruppens nye projekt ” ANERSAAQ – Spirit & Place”.
En rejsende mediecontainer der mellem 2016 og 2018 vil rejse i Grønland, Norge, Island og Danmark. Projektet besøger Nuuk om et år og gruppen efterlyser medvirkende til projektet der har lyst til at tegne og fortælle.
Der vil være film og fotos fra tidligere projekter og mulighed for at stille spørgsmål til kunstneren.

LARM (DK)

Magasinet Larm dokumenterer hele festivalen på en nyskabende, poetisk måde: Via workshops i Nuuk udfordrer vi kunstnere og publikum til at bidrage til magasinet med poesi, fortællinger, tegninger og fotos. Derved skaber vi sammen et stedsbundent og unikt magasin, som er et lille kunstværk i sig selv. Magasinet trykkes og deles ud gratis. Det kan også ses på web. Publikum vil kunne møde LARM forskellige steder rundt om i Nuuk i løbet af festivalen.   

Loney Dear (S)

Emil Svanängen er en svensk musiker og komponist, der laver musik under navnet Loney Dear. Emil spiller som regel alene på scenen, hvor han selv står for hele lydbilledet ved hjælp af en række instrumenter, men under Nuuk Nordisk har han musikeren Emanuel Lundgren med på scenen. Loney Dear har udgivet 7 albums siden 2003 og har turneret verden rundt med forskellige musikere. 

Maxida Märak (S)

Maxida producerer hip hop musik i en unik og innovativ facon med et samisk perspektiv. Hun mixer hård rap og tunge elektroniske beats med den traditionelle, samiske sangstil, Jojk. Maxida fortæller sin egen historie gennem sine tekster og bestræber sig på at lave dristig musik, der kan bevæge, og til tider provokere, lytteren. Teksterne er baseret på hendes erfaringer med samfundet og giver en ny indsigt og forståelse for Maxida og hendes folkeslag.

Makerspace (S)

Makerspace er en mulighed for at skabe egne ting. Nogle af aktiviteterne kan fx være bogmærke med indbygget lys, robotbaner og meget andet. Kun fantasien sætter grænser. To svenske bibliotekarer, Lo Claesson og Anette Mjöberg, hjælper med at sætte fantasien i gang og man kan allerede besøge Makerspace på Børnbiblioteket i weekenden inden Nuuk Nordisk går i gang.

Mød fremtiden i grønlandsk film (GL)

Den grønlandske filmbranche har redet på en bølge af succes. Men hvad bliver den næste “Nuummioq”, “Qaqqat Alanngui” eller “Sume – Lyden af en Revolution”?
Kom og se med, når nogle af Grønlands største filmtalenter præsenterer nye projekter for et internationalt panel af både filmfolk og finansiører. Deltagerne har været igennem et to-dages workshopforløb for at udvikle deres idéer og forberede en præsentation, der kan slå benene væk under publikum. Men har de, hvad der skal til, for at deres film kan blive til virkelighed?
Den grønlandske filmbrancheforening, FILM.GL, står bag arrangementet i samarbejde med Nuuk Nordisk Kulturfestival og med støtte fra Grønlands Selvstyre, NunaFonden og NAPA. 

Måle fortælleteater (DK)

Måle Fortælleteater er et turnerende fortælleteater, der spiller forestillinger for både børn, unge og voksne.

Den gode fortælleoplevelse skaber nærvær og tilstedeværelse. Vi træder ind i et fælles rum, hvor vi sammen skaber billeder.

Måle fortælleteater vil optræde med tre forestillinger: ”Ærteprinsessen”, ”Askepots Hvide Due” og ”Sælkvinden”. Medvirkende: Anette Jahn.

”Ærteprinsessen” (DK) 

Børneinstitutioner og andre der har lyst inviteres til teaterforestillingen Ærteprinsessen som bygger på H. C. Andersens Prinsessen på ærten. I forbindelse med stykket kan I besøge vores prinsesseområde og andre kreative aktiviteter. Forestillingen vises første gang tirsdag d. 20/10 også spilles under festivalen.    

”Sælkvinden” (DK)

Et nordatlantisk sagn fortalt ind i nutiden: Sælkvinden danser på klipperne i menneskeskikkelse ved fuldmåne, men en ung, forelsket fanger stjæler hendes skind. Hun lever sammen med ham og får et barn, men efter syv år sygner hun hen. Hun skal vælge imellem at dø sammen med sin mand og sit barn eller at forlade dem og blive til sæl igen. Fortællingen er skabt på baggrund af et varieret kildemateriale fra Grønland, Færøerne, Island og Inuit Canada. ’

”Askepots hvide due” (DK)

Forældre med børn inviteres til at opleve fortællingen om Askepots hvide due. I samarbejde med præsterne Aviaja og Mãnguak´ vil der være aktiviteter, hvor børnene får leget og snakket nogle af forestillingens temaer igennem.

Abel & Najaaraq m. Kai Olsen

Kai Olsen er kendt for sine sange i den traditionelle genre, hvor hans positive sange bedst egner sig til den ældre publikum. Under festivalen vil Najaaraq og Abel Andersen dele scenen med Kai Olsen, hvor trioen vil spille deres sange i Nuuk Center. Trioen har udgivet albummet ”Naasorissup kuup sinaani”.

Naqqarmiut (IS + DK + GL)

Naqqarmiut er en elektronisk festival, der blev afholdt i Katuaq for første gang i 2012 og nu er tilbage under Nuuk Nordisk Kulturfestival. Festivalen har været den første af sin slags i Grønland og i spidsen for de moderne toner står barndomsvennerne Hans Ole Amossen (Da Bartali Crew), Aqqalu Engell (Uyarakq) og Qillannguaq Berthelsen (plusq). Med god hjælp fra et spektakulært lysshow er der lagt op til et brag af en fest, hvor publikum kan slå sig løs til de elektroniske beats.

Nina Kreutzmann Jørgensen (GL)

Nina er sangerinde og har stået på den grønlandske scene siden 1996. Hun har været med på et utal af udgivelser og udkom med sit debutalbum ‘Eqqissineq’ i 2008. Til foråret udkommer hun med et nyt album, der handler om fiktive kvindeskæbner fra de fire Vestnordiske lande: Grønland, Danmark, Island og Færøerne. I udviklingen af albummet er hun i tæt samarbejde med flere kunstnere rundt i Norden og ønsker at åbne døren endnu mere for tætte samarbejdsmuligheder Norden imellem.

Nive Nielsen & The Deer Children (GL+ DK + USA + B)

Nive and the Deer Children spiller en pre-release koncert og giver en forsmag på det nye album, som udkommer den 20. november  2015. The Deer Children kommer fra fire forskellige lande; Grønland, Danmark, USA og Belgien. 

Nordisk Koncertkor og Nanook (GL)

Nordisk Koncertkor består af ca. 40 mænd og kvinder med base i Nuuk. Koret har gennem 10 år samarbejdet med professionelle musikere og sangere fra hele Norden og repertoiret spænder vidt; fra store klassiske korværker over populære viser og sange til korets seneste samarbejde med rockbandet Nanook. Den kunstneriske ledelse varetages af dirigent Bente Colding-Jørgensen, der til daglig er leder af Det Danske Musikkonservatoriums børnekor. Koncerten i Katuaq vil komme til at afspejle et bredt udsnit af korets repertoire – og Elsner-brødrene kigger forbi med et par Nanook-numre.    

Musikskolens Strygeorkester

Musikskolen har i mange år været med til at udvikle musiklivet i Nuuk ved at undervise børn og unge i klaver, guitar, violin, cello, orkester, kor og trommer.
Under kulturfestivalen vil Musikskolens Strygeorkester spille en nordisk repertoire for Nuuk’s befolkning.

Panta Rei Danseteater (N)

Panta Rei Danseteater kan bl.a. opleves med forestillingen ”I Wish Her Well”. Her møder man personlige historier fra kvinder, der enten er i familie med eller har meget nære bånd til de udøvende kunstnere på scenen. Stykket er delt i to, hvor første del bygger på fire kvinders historier og anden del tager udgangspunkt i dagbøgerne fra en 16-årig pige, der i dag er 82. Forestillingen foregår i et højt tempo med akrobatiske elementer og er et stykke, der engagerer og bevæger publikum med musik af den britiske komponist Nathaniel Reed. Udover denne forestilling vil Panta Rei også kunne mødes rundt om i Nuuk centrum, hvor de i løbet af ugen vil lave flashmobs. Dansetruppen består af:  

Koreografi: Anne Holck Ekenes og Pia Holden
Dansere: Berit Lundene, Henriette Hamli, Julie Drøen Ekornes, Silje Bævre Lian
Lysdesign og tekniker: Peter Albers
Musik: Nathalie Reed
Kostume designer: Caroline Drønen Ekornes
For børn i alderen 10+ og voksne

Poetry Slam(GL)

Sørine Steenholdt, (Pisariaqassappat: 28 år), Poetry Slam arrangører. (Pisariaqassappat: Studerer Sprog, Litteratur og Medier). Tidligere Allatta-vinder, og senere Allatta-dommer. Debutroman udkommer i oktober. Er nu bestyrelsesmedlem i Forfatterforeningen ´Kalaallit Atuakkiortut` og i EPI, som er paraplyorganisationen for skabende og udøvende kunstnere.

Rosa & Rødderne (DK)

Både børn og voksne kan se frem til at opleve en sand fest, når børnene tager deres sovedyr med til en kæmpe sovedyrsfest, sammen med Rosa og Rødderne til Rosas nye store sovedyrsshow. Der bliver sunget, danset med dukker og bamser, bagt og skrålet sovedyrssange til den helt store guldmedalje. SÅ HUSK DIT SOVEDYR!

Børneinstitutionerne og andre der har lyst inviteres til et lille opvarmningsshow på børnebiblioteket. Showet er opvarmning til Rosa og Røddernes større show samme dag i Katuaq. Der vil være saftevand og lidt kage efter showet. Børn og barnlige sjæle må meget gerne tage deres bamse med.

Du kender Rosa fra bl.a. Rouladegade og Byttebiksen i Ramasjang og rødderne er som altid:
Sille Grønberg: guitar & kor,
Palle Windfeldt: guitar & kor,
Laust Færch: bas & kor og
Jens Daugaard: trommer & kor

”Rundt om Norden” (GL)

”Rundt om Norden” er et nyt kunstprojekt, hvor 12 lokale børn fra Nuuk med forskellige nordiske oprindelser arbejder sammen i uge 43 om at illustrere hver deres identitet via maskeproduktion og maleopgaver. Resultatet kan ses i byrummet i Nuuk om lørdagen, hvor alle børn vil præsentere for publikum, hvordan de har valgt at fortolke netop deres identitet.

Street Art in the City (IS)

Er du mellem 15-25 år og kan lide at male?

Så kom til gratis graffiti workshop udenfor USK fredag, lørdag & søndag.

Her har du mulighed for ar arbejde med to kendte islandske graffiti malere Adrian Freyr Rodriguez og  Stefán Óli Baldursson. Samt vores egen  grønlandske graffiti maler Mathias Stenbakken. Adrian og Stefán, der har base i Svalbard, har i mange år samarbejdet om vægmalerier i Island og i mange andre lande.

Taro Vestøl Cooper – SPRKBOX (N)

Taro Vestøl Cooper er norsk og skandinavisk poetry slam vinder og skuespiller og vil afholde workshop i hiphop teater. Hiphop Teater er et teater, der præsenterer samfundets pågældende og nuværende historier gennem hiphop æstetik. Forestillingerne er baseret på en eller flere af de fire elementer i hip-hop kulturen; bryde, graffiti, MC-ing (rappe) og DJ-ing. Variationer af disse elementer som talte ord, beatboxing og hip hop dans kan også være til stede, men grundlaget for forestillingerne er sprog og samfundsaktualiteten. Hiphop Teater er teater lavet af, om og for hip-hop generationen og deltagerne i hip-hop kulturen.

Teitur (FO)

Den færøske sanger og sangskriver Teitur Lassen vil optræde med sange af nyere og ældre dato og vil være at opleve flere gange i løbet af festivalen. Udover en solooptræden vil han kunne opleves i det store nordiske fællesshow søndag med et væld af andre nordiske kunstnere. Teitur debuterede i 2003 med “Poetry & Aeroplanes” og har senest udgivet albummet “Story Music”. Han er også kendt for flere musikalske, nordiske samarbejder bl.a. med Tina Dickow og Nive Nielsen & The Deer Children.

The Embla, Hans-Henrik Suersaq Poulsen &  Peqatigiiffik Inngertatut (DK + GL)

The Embla kalder selv deres stilart for Savage Pop; en enkel og nøgen musik, der taler til urmennesket i os alle med et nutidigt sprog. Duoen er inspireret af trommesang fra forskellige folkeslag: inuit, siuox-indianere, afrikanere, samere og mange andre shaman-kulturer. De tager den nøgne konstellation i trommesangen op og tolker den ind i en nutidig sammenhæng.

The Embla består af Nana Cecilie Gaardsted Bøvling og Frej Vammen Lesner og de vil under deres besøg arbejde sammen med Hans-Henrik Suersaq Poulsen og Peqatigiiffik Inngertartut – Grønlands trommedanser forening. Resultatet af samarbejde vil kunne opleves flere gange under festivalen. 

Thorsteinn Ragnarsson, DJ Stinnson (IS)

Siden år 2000 har Thorstein været medlem af “xxx Rottweiler hundar”, som er et hip hop band med islandske tekster. De har solgt både guld og platin i Island. Siden begyndelsen af ”xxx Rottweiler hundar” har han desuden lavet DJ gigs overalt på Island. Thorstein’s oprindelse i musikken er hip hop, men han kan i princippet spille, hvad der passer publikum.

Toqqortat film (GL)

Toqqortat er et storslået projekt med deltagere fra bl.a. Finland, Norge og Island, hvor grønlandsk fortælletradition og maskearbejde møder pyroteknik – ildkunst – luftshows, is, klovne og circusartister. Det er der nu kommet en dokumentar ud af, som både viser, hvordan samarbejdet blev til og spektakulære scener fra selve showet i Nuuk.

Tresproglig babyrytmik (GL, DK & S)

Babyer (ca 3-9 måneder gamle) med deres forældre inviteres til rim, remser og sanglege på grønlandsk, dansk og svensk. Arrangement foregår inden afholdelsen af Nuuk Nordisk lørdag d. 18. oktober kl. 10  på børnebiblioteket.

Udstilling: ”Eyes as big as plates” (N+FIN)

”Eyes as big as plates” består af kunstnerduoen Karoline Hjorth (N) og Riitta Ikonen (FIN). Kunstprojektet startede ud som en leg med karakterer fra nordiske myter og sagn og har nu udviklet sig til en kontinuerlig søgen efter det moderne menneskes tilhørsforhold med naturen. I udstillingen på Nationalmuseet kan resultatet fra tidligere nordiske projekter ses i værker fra bl.a. Norge, Finland og Island. Dertil kan publikum opleve fortællinger og kostumer fra duoens arbejde i Nuuk, og der vil være en ”show and tell”, hvor man kan møde lokaler modeller og kunstnerne selv og få en chance for at opleve projektet helt tæt på.        

Udstilling: ”Håndskrift” (FO + GL)

Formskrift eller skråskrift. Hurtige nedfældninger eller formfuldendt skønskrift.  I disse 16 håndskrevne digte har det færøske sprog fået en ny dimension, det er blevet håndens sprog, noget synligt, personligt. En lille del af digteren selv. I det håndskrevne digt bliver ordene fysisk nærværende. Foruden de færøske digte vil man også kunne opleve udvalgte værker, som er blevet gendigtet på grønlandsk. Så sporet fortsætter i et nyt sprog, hvor lydene og billederne bliver forandret og skabt på ny.    

Udstilling med Pernilla Hurme (AX)

Pernilla Hurme er en ung, upcoming billedkunstner, der er bosat og opvokset i Åland.

Hun vil udstille farverige værker med dyr og natur motiver i en naivistisk stil.

Pernilles værker vil kunne opleves i NAPAs lokaler i Katuaq under hele festivalen. 

Udstilling: ”Tre” (S)

”Tre” er navnet på et samarbejde i mellem tre svenske kunstnere, Tomas Colbengtson, Jöran Österman og Björn Krestesen, som arbejder for at opbygge et kunstnerisk netværk imellem de tre lande – Sverige, Færøerne og Grønland. I udstillingen indgår både installationer, glas og billedkunst. Der vil være en omvisning på museet torsdag kl. 18:00. Læs mere om udstillingen på www.nuukkunstmuseum.com.

Udstilling ”Værkstedsudstilling”  (GL+ S)

KIMIK – Grønlands landsdækkende kunstnersammenslutning, som i år har 20 års jubilæum, afholder en arbejdende værkstedsudstilling. Det svenske kunstnerpar Svenerik Jakobsson og Magareta Röstin er inviteret som gæsteundervisere, når KIMIKs medlemmer arbejder med papir og grafiske værker i deres grafiske værksted. Besøgende i værkstedet kan prøve kræfter med trykke-kunsten og tale med KIMIKs kunstnere.