Internationalt filmtræf i Kangerlussuaq 
Udenlandske og grønlandske filmfolk mødtes i weekenden den 23./24. september 2016 for at tage næste skridt i udviklingen af filmbranchen i Grønland.

»Location Greenland 2.0« hed arrangementet i Kangerlussuaq, som samlede filmfolk fra USA, Norge, Sverige, Danmark og Grønland. Formålet var at udbygge netværket mellem lokale og udenlandske filmfolk, så lokale filmfolk i højere grad kan medvirke i udenlandske filmproduktioner og udvikle nyttige kompetencer. Dertil handlede det om at bygge videre på de erfaringer, som aktører i Kangerlussuaq allerede har med hensyn til handling af filmproduktioner.

“Grønland er et unikt og magisk baggrundstæppe” 
Her kom bl.a. den amerikanske producer David Casey ind i billedet. Han har lavet flere optagelser i området: “Grønland kan blive det nye spot som film-location, og der er store muligheder for udvikling i Kangerlussuaq på grund af den barske natur, som er spektakulær at filme i,” udtaler Casey, “at producere TV og film i Grønland er en gigantisk opgave, og der er behov for en hel ø fuld af vidunderlige mennesker for at få succes med det. Det, som FILM.GL er i gang med, vil meget snart vise Grønland som et unikt og magisk baggrundstæppe for nogle af de mest overbevisende og stærke historer i verden, og det er en ære for mig at være en del af denne vigtige og fælles indsats.”

Seminaret var arrangeret af FILM.GL, brancheforening for filmarbejdere i Grønland, og havde fokus på at få gang i Grønland som en lokation for filmoptagelser. Som det er nu, filmer man i Island eller Nordnorge, når man har brug for arktiske lokationer. Men Grønland og Kangerlussuaq har en del at byde på, da landskabet i området er meget varieret og tilmed er forbundet via et allerede eksisterende vej-netværk.

Inspirationen var primært hentet i Island, som gennem de sidste 15 år har udviklet sig til at blive en markant location for internationale filmproduktioner. Samtidig med at den udvikling har taget fart, og nu bidrager væsentligt til den islandske økonomi, har det haft stor betydning for den islandske filmbranche, som har modnet egne filmfolk til internationalt format.

Takuss’ 
De grønlandske og udenlandske filmfolk diskuterede i en række workshops, hvordan vi sikrer grønlandsk deltagelse i udenlandske produktioner. Og deltagerne oplevede naturligvis ved selvsyn potentialet for unikke lokationer for filmoptagelser.

Arrangementet blev realiseret i samarbejde med Grønlands Selvstyre, NAPA, Nuna Fonden, Visit Greenland, Air Greenland og World of Greenland Arctic Circle.

For yderligere oplysninger, kontakt Ulrik Bang, ulrik@bang.gl, +299 59 12 82.